Τρανς Λίπος, Υδατάνθρακες Και Αλλαγές Επισήμανσης

Δεν υπάρχει αμφιβολία – οι υδατάνθρακες έχουν κεντρικό ρόλο στη δημόσια συζήτηση σχετικά με τις διατροφικές πρακτικές. Δεν μπορείτε να ενεργοποιήσετε την τηλεόραση, να ανοίξετε μια εφημερίδα ή να περπατήσετε πέρα ​​από το ψυγείο γραφείου αυτές τις μέρες χωρίς να ακούσετε μια συζήτηση για αυτό το θρεπτικό συστατικό. Πρόσφατα, ωστόσο, αυξάνεται η προσοχή σε ένα ξεχασμένο μέρος της διατροφής μας. Μετακίνηση, υδατάνθρακες: το λίπος επιστρέφει στα πρωτοσέλιδα. Πιο συγκεκριμένα, τρανς λίπος.

Αλλαγές Επισήμανσης FDA

Με την ευκαιρία θα ήθελα να αναφέρω ένα χαρακτηριστικό συμπλήρωμα που πλέον δεν κυκλοφορεί στην αγορά. Πρόκειται για το Clenbuterol το οποίο περιέχει την δραστική ουσία κλενβουτερόλη και πλέον έχει σταματήσει να διατίθεται νόμιμα τουλάχιστον στην Ελλάδα.

Η κλενβουτερόλη είναι επίσης ένα κοινό στεροειδές που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια προγραμμάτων απώλειας βάρους. Μερικοί αθλητές έχουν επίσης δοκιμαστεί θετικά για αυτό το φάρμακο. Η κλενβουτερόλη έχει απαγορευτεί στη χρήση σε αγώνες bodybuilding λόγω του αθέμιτου πλεονεκτήματος σε σχέση με άλλους ανταγωνιστές που δεν το χρησιμοποιούν, αν και ορισμένοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι πρέπει να επιτραπεί.

Το Clenbuterol θεωρείται από πολλούς αθλητές ως φάρμακο που βελτιώνει την απόδοση επειδή αυξάνει την αντοχή, επιταχύνει το μεταβολισμό και μειώνει το χρόνο ανάρρωσης. Τα αποτελέσματα του Clenbuterol διαρκούν περίπου 12 ώρες μετά τη λήψη του. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχουν παρενέργειες που σχετίζονται με τη χρήση Clenbuterol, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού, καθώς και της αϋπνίας και του τρόμου.

Συνεχίζοντας λοιπόν, από τους τέσσερις τύπους διαιτητικών λιπαρών (μονοακόρεστα, πολυακόρεστα, κορεσμένα και τρανς), η εστίαση πρόσφατα ήταν στο τρανς λίπος. Άφθονο σε μαργαρίνη, συντόμευση, συσκευασμένα ψημένα προϊόντα και πατάτες τηγανιτές για να αναφέρουμε μερικά, το trans fat είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο συστατικό για τους κατασκευαστές τροφίμων επειδή είναι φθηνό και συμβάλλει στην αύξηση της διάρκειας ζωής. Παρατίθεται ως “μερικώς υδρογονωμένο φυτικό έλαιο” και “λαχανικό λίπανσης” σε λίστες συστατικών προϊόντων.

Η Υδρογόνωση Και Η Πυκνότητα Του Λίπους

Η υδρογόνωση είναι η διαδικασία θέρμανσης ενός λαδιού και διέλευσης διαμέσου φυσαλίδων υδρογόνου. Η πυκνότητα του λίπους αυξάνεται και οι κατασκευαστές τροφίμων το χρησιμοποιούν συχνά επειδή δίνει στα προϊόντα μια πιο πλούσια γεύση βουτύρου. Το κορεσμένο βούτυρο είναι πολύ πιο ακριβό στη χρήση, επομένως οι κατασκευαστές μειώνουν το κόστος χρησιμοποιώντας μερικώς υδρογονωμένα έλαια.

Μερικά υδρογονωμένα έλαια, ωστόσο, έχουν πολύ διαφορετική επίδραση στο σώμα από ότι ακόμη και τα δαιμονοποιημένα κορεσμένα λίπη. Όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να περιορίσουμε τα κορεσμένα λιπαρά στις δίαιτές μας, αλλά συγκεκριμένες ποσότητες, αν και μικρές, έχουν κριθεί αποδεκτές, και μάλιστα βοηθούν στη διευκόλυνση μιας ποικιλίας διεργασιών για το σώμα. Το trans λίπος, ωστόσο, δεν παρέχει καμία θετική επίδραση.

Μελέτες έχουν δείξει με συνέπεια ότι το τρανς λίπος αυξάνει την LDL (κακή) χοληστερόλη και μειώνει την HDL (καλή) χοληστερόλη. Συμβάλλει στην απόφραξη των αρτηριών και του διαβήτη τύπου 2. Το τρανς λίπος έχει επίσης συνδεθεί με περίπου 30.000 ή περισσότερους πρόωρους θανάτους καρδιακών παθήσεων κάθε χρόνο.

Οι Αλλαγές Επισήμανσης Στην Αμερική

Τον Μάιο του 2021, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής (FDA) ενημέρωσε τις ιστοσελίδες τους σχετικά με τα λιπαρά και τους κανονισμούς σχετικά με τους νόμους περί επισήμανσης.

Αναλυτικά εδώ: https://www.fda.gov/food/food-labeling-nutrition

Παρόλο που η FDA πρότεινε για πρώτη φορά την επισήμανση των λιπαρών το 1999, μόλις ο Ιούλιος 2003 ο υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών Tommy Thompson ανακοίνωσε τη νέα απόφαση για τα λιπαρά. Ακόμα και τότε, οι οδηγίες αποδείχθηκαν λιγότερο αποδεκτές από τους ειδικούς στον τομέα της υγείας που πίεζαν για άμεσους κανονισμούς: η απόφαση έδωσε στους κατασκευαστές μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2006 να συμμορφωθούν.

Ορισμένοι κατασκευαστές τροφίμων, ωστόσο, έχουν ήδη αρχίσει να απαριθμούν το συστατικό στις διατροφικές τους ετικέτες και το FDA έχει ανταποκριθεί σε αυτές τις αλλαγές για τους καταναλωτές με πληροφορίες για λιπαρά και καθοδήγηση για την κατανόηση των νέων ετικετών.

Υπάρχουν ζητήματα περαιτέρω αμφισβήτησης, κυρίως επειδή το FDA επιλέγει να μην αναφέρει μια % ημερήσια τιμή (% DV) για trans λίπος. Παρόλο που παραδέχεται ότι οι επιστημονικές εκθέσεις δείχνουν μια σχέση μεταξύ τρανς λίπους και στεφανιαίας νόσου, η FDA δηλώνει ότι καμία από αυτές τις μελέτες δεν παρείχε συγκεκριμένη τιμή αναφοράς. Αυτό έχει εξοργίσει τους υποστηρικτές κατά του trans-fat, οι οποίοι θεωρούν ότι η απόφαση να μην αναγράφονται οι καθημερινές τιμές ως αντιγραφή λόγω της πίεσης από τη βιομηχανία τροφίμων και όχι λόγω ανεπαρκών αποδεικτικών στοιχείων βλάβης.

Σε αντίθεση με τις ειδικές ημερήσιες απαιτήσεις του FDA τόσο για κορεσμένα λιπαρά όσο και για χοληστερόλη που υπάρχουν ήδη, ορισμένοι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι αυτή η έλλειψη εξειδίκευσης για την κατανομή των λιπαρών στη διατροφή μας είναι παρόμοια με το να επιτρέπει στον καταναλωτή να πιστεύει ότι οποιαδήποτε ποσότητα είναι αποδεκτή. Έτσι, φοβείται η πιθανότητα μιας πραγματικής δωρεάν για όλους στην κατανάλωση trans λιπαρών.

Ο Αγώνας Για Τους Κατασκευαστές Τροφίμων Να Παράγουν Τρόφιμα Χωρίς Λιπαρά

Τον Απρίλιο του 2004, η Kraft Foods ανακοίνωσε την εισαγωγή τριών νέων εμπορικών σημάτων του δημοφιλούς μπισκότου Oreo που περιέχει μηδενικά γραμμάρια trans λίπους. Άλλες κατασκευές θα ακολουθήσουν σίγουρα το ίδιο και είναι πιθανό ότι θα δούμε μια έκρηξη προϊόντων χωρίς λιπαρά (αν και όχι απαραίτητα θρεπτικά) προϊόντα, ιδίως σνακ.

Δεδομένου ότι έχουμε λίγο να περιμένουμε μέχρι να υποχρεωθούν όλοι οι κατασκευαστές να αλλάξουν τις ετικέτες των προϊόντων τους, οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν πώς να αναγνωρίζουν το trans λίπος στα προϊόντα για να μειώσουν την πρόσληψη. Διαβάστε κάθε ετικέτα συστατικών πριν αγοράσετε ένα προϊόν.

Εάν η λίστα περιέχει τις λέξεις “μερικώς υδρογονωμένες”, γνωρίζετε ότι περιέχει trans λίπος. Η συντόμευση και η μαργαρίνη περιέχουν σχεδόν πάντα trans λιπαρά Αυτή η γνώση είναι ιδιαίτερα σημαντική όσον αφορά τα μεταποιημένα τρόφιμα, καθώς συνήθως περιέχουν μια μεγάλη ποσότητα συστατικών, τα περισσότερα με μακρά, περίεργη εμφάνιση και δύσκολο να αναφερθούν ονόματα.

Σε σύγκρουση όπως μπορεί να είναι, θα κατακλύζουμε πάντα την προσοχή των μέσων ενημέρωσης σχετικά με την τελευταία εστίαση στη διατροφή. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζουμε τα γεγονότα που αφορούν την υγεία μας. Η κάλυψη των λιπών ήταν όλη η οργή στη δεκαετία του ’80, για την τελευταία δεκαετία το μόνο που έχουμε ακούσει είναι υδατάνθρακες.