Λειτουργικά Τρόφιμα – Αναλυτικός Οδηγός Και PDF Πίνακας [Download]

Λειτουργικά Τρόφιμα

Η έννοια των λειτουργικών τροφίμων γεννήθηκε στην Ιαπωνία.Τη δεκαετία του ‘90 και ενώ το προσδόκιμο επιβίωσης του πληθυσμού συνεχώς αυξανόταν, οι υγειονομικές αρχές της χώρας συνειδητοποίησαν την ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας ζωής προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες υγείας. Τότε διατυπώθηκε για πρώτη φορά η ιδέα τροφίμων ειδικά σχεδιασμένων ώστε να προάγουν την υγεία ή να μειώνουν τον κίνδυνο ασθένειας. Παρά το γεγονός ότι έχουν προταθεί αρκετοί ορισμοί από διάφορους επιστημονικούς φορείς και οργανισμούς, η Ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν έχει θεσπίσει επίσημο ορισμό για τα λειτουργικά τρόφιμα.

➠  Πριν φύγετε από την σελίδα μας, διαβάστε σχετικά με το Eco Slim εδώ!

Γενικά θεωρούνται τρόφιμα που προορίζονται για κατανάλωση στο πλαίσιο της συνήθους διατροφής, τα οποία περιέχουν βιολογικά ενεργά συστατικά που δυνητικά ενισχύουν την υγεία ή μειώνουν τον κίνδυνο ασθένειας και τα οποία δικαιούνται, λόγω της σύνθεσής τους, να φέρουν ισχυρισμούς διατροφής ή υγείας.

►►►  Για να κατεβάσετε τον πίνακα, κάντε κλικ εδώ!

Συγκεκριμένα, ως λειτουργικά τρόφιμα χαρακτηρίζονται:
  • Τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιολογικά ενεργά συστατικά, είτε εκ φύσεως (π.χ. φρούτα, λαχανικά), είτε επειδή προέρχονται από τρόφιμα που είναι φυσικές πηγές αυτών των συστατικών (π.χ. γιαούρτι)
  • Τρόφιμα που έχουν εμπλουτιστεί με επιπλέον ποσότητα κάποιου βιολογικά ενεργού συστατικού που ήδη περιέχουν φυσικά (π.χ. δημητριακά πρωινού)
  • Τρόφιμα στα οποία έχει προστεθεί κάποια ωφέλιμη ουσία που δεν περιέχεται σε αυτά φυσικά (π.χ. γάλα με φυτοστερόλες)
  • Τρόφιμα στα οποία έχει αφαιρεθεί κάποια πιθανώς επιβλαβής ουσία (π.χ. τυρί χωρίς χοληστερόλη)

Κατηγορίες Λειτουργικών Συστατικών

Bιταμίνη Α

Ανήκει στις λιποδιαλυτές βιταμίνες και παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του κερατοειδούς χιτώνα του ματιού και συνεπώς της όρασης. Παράλληλα συμμετέχει στη δημιουργία νέων κυττάρων, έχει μεγάλη σημασία για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος ενώ δρα προστατευτικά έναντι της εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, μέσω της αντιοξειδωτικής της δράσης (Βικιπαίδεια).

“Φυσικά λειτουργικά τρόφιμα”: Γάλα, κρόκος αυγού, βούτυρο, συκώτι, λαχανικά και φρούτα με έντονο κίτρινο/πορτοκαλί χρώμα (π.χ. καρότα, γλυκοπατάτες, πεπόνια).

“Εμπλουτισμένα λειτουργικά τρόφιμα”: Μαργαρίνες, χυμοί φρούτων.

Συμβουλή

Γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καλό είναι να προσέχουν την κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, καθώς η υψηλή πρόσληψή της μπορεί να είναι τοξική για το έμβρυο.

Bιταμίνη B

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι οχτώ στον αριθμό, έχουν παρόμοιες φυσικοχημικές ιδιότητες, και κατανομή στα διάφορα τρόφιμα και για αυτό θεωρούνται μια κοινή ομάδα. Κάθε βιταμίνη του συμπλέγματος Β έχει μια αριθμητική και μια χημική ονομασία: Βιταμίνη Β1/ Θειαμίνη, ΒιταμίνηΒ2/ Ριβοφλαβίνη, Βιταμίνη Β3/ Νιασίνη, Βιταμίνη Β5/ Παντοθενικό οξύΒιταμίνη, Β6/ Πυριδοξίνη Βιταμίνη, Β7/ Βιοτίνη Βιταμίνη, Β9/ Φυλλικό οξύ Βιταμίνη, Β12/ Κοβαλαμίνες.

Τέσσερεις από τις βιταμίνες Β (Β1, Β2, Β3, Β5) συμμετέχουν στο μεταβολισμό της ενέργειας. Ολες όμως συμμετέχουν σε διάφορες βιοχημικές διεργασίες και είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του οργανισμού.

“Φυσικά λειτουργικά τρόφιμα”: πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ακατέργαστα δημητριακά, αναποφλοίωτο ρύζι, ζυμαρικά ολικής άλεσης, όσπρια, ξηροί καρποί, μαγιά, κόκκινο κρέας, συκώτι, πουλερικά, ψάρια, αβγά (ιδίως ο κρόκος), γαλακτοκομικά προϊόντα και κάποια φρούτα (π.χ. μπανάνα, αβοκάντο και χουρμάδες)

“Εμπλουτισμένα λειτουργικά τρόφιμα”: Δημητριακά πρωινού, γαλακτοκομικά

Συμβουλές
  • Έλλειψη μιας βιταμίνης Β, συνήθως συνοδεύεται από έλλειψη κι άλλων βιταμινών της ίδιας ομάδας.
  • Γυναίκες πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν αυξημένες ανάγκες σε φυλλικό οξύ (Β9), η οποία είναι σημαντική για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου.
  • H επεξεργασία των τροφίμων πιθανώς να μειώσει την περιεκτικότητα των τροφίμων σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Bιταμίνη C

Είναι κυρίως γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση, με την οποία ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Επίσης βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου που προέρχεται από φυτικές πηγές, και συμμετέχει πρώτον στη διατήρηση του συνδετικού ιστού (δόντια, οστά, τένοντες, αγγεία, δέρμα), μέσω της σύνθεσης κολλαγόνου και δεύτερον στην καλή συναισθηματική και ψυχική υγεία, μέσω της σύνθεσης ορμονών που ρυθμίζουν τη διάθεση.

“Φυσικά λειτουργικά τρόφιμα”: φρούτα (ιδίως εσπεριδοειδή, ακτινίδια, φράουλες, παπάγια, μάνγκο, πεπόνι), λαχανικά (π.χ. μπρόκολο, κόκκινη πιπεριά, κουνουπίδι), μοσχαρίσιο συκώτι, στρείδια.

“Εμπλουτισμένα λειτουργικά τρόφιμα”: χυμοί φρούτων, κονσερβοποιημένα τρόφιμα (προστίθεται ως συντηρητικό)

Συμβουλές
  • Μεγάλες δόσεις βιταμίνης C μπορούν να προκαλέσουν δυσπεψία (ειδικά με άδειο στομάχι) ή διάρροια.
  • Η βιταμίνη C των τροφίμων μπορεί εύκολα να χαθεί κατά την επεξεργασία τους.

Bιταμίνη D

Ανήκει στις λιποδιαλυτές βιταμίνες και παίζει σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του ασβεστίου και στην εναπόθεσή του στα οστά, συμβάλλοντας στη διαδικασία ανάπτυξης του σκελετού. Επιπλέον, παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Το μεγαλύτερο μέρος των καθημερινών αναγκών σε βιταμίνη D καλύπτεται από την ικανότητα του οργανισμού να την συνθέτει κατά την έκθεση του δέρματος στον ήλιο. Oταν η έκθεση στον ήλιο δεν είναι επαρκής (π.χ. παρατεταμένη συννεφιά, μειωμένη ηλιοφάνεια, βαρύς ρουχισμός), η σημασία της διατροφής στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών είναι πολύ μεγαλύτερη.

“Φυσικά λειτουργικά τρόφιμα”: λιπαρά ψάρια (νωπός τόνος, σολομός, σαρδέλα, σκουμπρί, πέστροφα, ρέγκα, λαυράκι, φαγκρί, κολιός κ.ά), ιχθυέλαια (π.χ. μουρουνέλαιο), συκώτι, κρόκος αυγού.

“Εμπλουτισμένα λειτουργικά τρόφιμα”: Γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα και γιαούρτι), δημητριακά πρωινού, μαργαρίνες, χυμοί φρούτων.

Συμβουλή

Σε άτομα με φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D, το ποσοστό του ασβεστίου από την τροφή που απορροφάται στο έντερο σχεδόν διπλασιάζεται φτάνοντας το 30%! Άτομα με χαμηλή έκθεση στον ήλιο πιθανώς να επωφεληθούν από την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη D.

Bιταμίνη E

Ανήκει στις λιποδιαλυτές βιταμίνες και ο σημαντικότερος ρόλος της είναι η αντιοξειδωτική της δράση, η οποία ασκείται είτε άμεσα είτε έμμεσα, αφού προστατεύει από την οξείδωση άλλες αντιοξειδωτικές βιταμίνες (Α, C).

Επιπλέον παρουσιάζει ισχυρή αντιθρομβωτική δράση, συμβάλλοντας στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου και των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

“Φυσικά λειτουργικά τρόφιμα”: ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, μαργαρίνες, φυστικοβούτυρο, σπαράγγια, αβοκάντο, αυγά, θαλασσινά και πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

“Εμπλουτισμένα λειτουργικά τρόφιμα”: αυγά, μαργαρίνες, κράκερ, χυμοί φρούτων και δημητριακά πρωινού

Συμβουλές
  • Η απορρόφησή της ευνοείται από την ταυτόχρονη κατανάλωση λιπών και ελαίων.
  • Η περιεκτικότητα των τροφίμων σε βιταμίνη Ε μπορεί να μειωθεί κατά την επεξεργασία τους.

Φυτικές ίνες

Οι εδώδιμες ή πιο γνώριμα φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και δημιουργούν εύκολα αίσθημα κορεσμού χωρίς να προσδίδουν θερμίδες στον οργανισμό. Επιπλέον συντελούν στη βελτίωση των λιπιδίων του αίματος και στη ρύθμιση του σακχάρου.

“Φυσικά λειτουργικά τρόφιμα”: φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηροί καρποί, ταχίνι, smoothies “Εμπλουτισμένα λειτουργικά τρόφιμα”: δημητριακά πρωινού, μπισκότα, κράκερ, χυμοί φρούτων

Συμβουλή

Πάντα να συνοδεύετε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες με νερό ή άλλα ποτά (μη αλκοολούχα). Με αυτό τον τρόπο, επιτυγχάνεται η διόγκωσή τους και η καλύτερη κινητικότητα του εντέρου.

Μονοακόρεστα Λιπαρά Οξέα

Λειτουργικά τρόφιμα μπορούν να προκύψουν και από την αφαίρεση της χοληστερόλης, των κορεσμένων ή / και trans λιπαρών οξέων από τα τρόφιμα προς αποφυγή των αρνητικών τους δράσεων στον ανθρώπινο οργανισμό. Παραδείγματα τέτοιων λειτουργικών τροφίμων είναι τα άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα προϊόντα χωρίς χοληστερίνη, κά. Επιπλέον, συχνή είναι πλέον η αντικατάσταση των «επιβλαβών» αυτών λιπαρών με μονοακόρεστα λιπαρά αφού έχει βρεθεί ότι διατροφή πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως η Μεσογειακή, μειώνει την κακή χοληστερόλη (LDL) δρώντας προστατευτικά για την καρδιά.

“Φυσικά λειτουργικά τρόφιμα”: ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, σογιέλαιο, λιναρέλαιο, σησαμέλαιο, ξηροί καρποί, αβοκάντο

“Εμπλουτισμένα λειτουργικά τρόφιμα”: αλλαντικά, μαργαρίνες

Συμβουλή

Τα μονοακόρεστα λίπη μπορεί να είναι καλά ποιοτικά αλλά ως λίπη έχουν υψηλή θερμιδική αξία και δε θα πρέπει να καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.

Ω-3 Λιπαρά Οξέα

νήκουν στα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα κυριότερα είναι το α-λινολενικό (ALA), το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA). Μερικές από τις πολλές θετικές επιδράσεις τους στην υγεία είναι η καλύτερη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος (προστασία από έμφραγμα του μυοκαρδίου, θρομβωτικά επεισόδια και ισχαιμία), η μείωση του βρογχικού άσθματος, και η ανάπτυξη και καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Έρευνες διεξάγονται και για άλλες ευεργετικές επιδράσεις τους στην πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου, δερματικών παθήσεων, κ.ά.

“Φυσικά λειτουργικά τρόφιμα”: ALA: λιναρόσπορος, καρυδέλαιο, σογιέλαιο, προϊόντα σόγιας, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μαϊντανός, καρύδια και κουκουνάρι.

EPA και DHA: λιπαρά ψάρια (φρέσκος τόνος, σολομός, σαρδέλα, σκουμπρί, πέστροφα, ρέγκα, κολιός), θαλασσινά (γαρίδες, αστακός, στρείδια) και φύκη.

“Εμπλουτισμένα λειτουργικά τρόφιμα”: ψωμί, χυμοί φρούτων, αυγά, αλλαντικά, μαργαρίνες, τυριά κ.ά.

Συμβουλή

Οι ανάγκες σε ω-3 λιπαρά οξέα καλύπτονται με την κατανάλωση ψαριού 2 φορές την εβδομάδα, από τις οποίες η μία πρέπει να είναι οπωσδήποτε λιπαρό ψάρι.

Ασβέστιο

Είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των οστών και των δοντιών. Στα νεαρά άτομα συμβάλλει στην επίτευξη της μέγιστης οστικής μάζας ενώ στα μεγαλύτερα βοηθά στην επιβράδυνση της απώλειάς της (πρόληψη οστεοπενίας και οστεοπόρωσης).

“Φυσικά λειτουργικά τρόφιμα”: γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί), λαχανικά όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, ξηροί καρποί (π.χ. αμύγδαλα, φυστίκια), σησάμι, ψάρια που τρώγονται με το κόκαλο (π.χ. γαύρος, σαρδέλα, μαρίδα, αθερίνα).

“Εμπλουτισμένα λειτουργικά τρόφιμα”: αλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι), χυμοί φρούτων, παιδικές σοκολάτες, ψωμί, γάλα σόγιας, μπισκότα.

Συμβουλή

Η καλύτερη πηγή ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς ένα ποτήρι γάλα περιέχει την ίδια ποσότητα ασβεστίου με π.χ. τρεις έως τέσσερις μερίδες μπρόκολο. Παράλληλα οι φυτικές πηγές του ασβεστίου, όπως τα σκούρα πράσινα λαχανικά, περιέχουν φυτικά και οξαλικά οξέα τα οποία περιορίζουν την απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο.

Μαγνήσιο

Είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των οστών και των δοντιών. Στα νεαρά άτομα συμβάλλει στην επίτευξη της μέγιστης οστικής μάζας ενώ στα μεγαλύτερα βοηθά στην επιβράδυνση της απώλειάς της (πρόληψη οστεοπενίας και οστεοπόρωσης).

“Φυσικά λειτουργικά τρόφιμα”: δημητριακά ολικής άλεσης, πράσινα λαχανικά (π.χ. σπανάκι), φρούτα (π.χ. μπανάνα), όσπρια, ξηροί καρποί (π.χ. καρύδια, ηλιόσποροι, πασατέμπος, φυστικοβούτυρο), ταχίνι, θαλασσινά, κακάο (π.χ. ρόφημα κακάο, σκούρα σοκολάτα).

“Εμπλουτισμένα λειτουργικά τρόφιμα”: γαλακτοκομικά προϊόντα, δημητριακά πρωινού, χυμοί φρούτων

Συμβουλή

Η ταυτόχρονη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε μαγνήσιο (π.χ. μπανάνα) και τροφίμων πλούσιων σε ασβέστιο (π.χ. γάλα) αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό.

Σίδηρος

Είναι κύριο συστατικό της αιμοσφαιρίνης και της μυοσφαιρίνης, οι οποίες μεταφέρουν οξυγόνο στους ιστούς. Επίσης συντελεί στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, το μεταβολισμό της ενέργειας και τη σωματική απόδοση.

“Φυσικά λειτουργικά τρόφιμα”: Ζωικής προέλευσης: κόκκινο κρέας (ιδίως συκώτι, καρδιά, άπαχο κρέας), πουλερικά (ιδίως σκούρο κρέας), αβγά, ψάρια, οστρακοειδή Φυτικής προέλευσης: ξερά φρούτα (βερίκοκα, δαμάσκηνα, σύκα, σταφίδες), φασόλια, δημητριακά ολικής άλεσης, πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο).

“Εμπλουτισμένα λειτουργικά τρόφιμα”: δημητριακά πρωινού, μπάρες δημητριακών, κράκερ.

Συμβουλές
  • Η υπερβολική πρόσληψη σιδήρου μπορεί να είναι τοξική, διότι ο σίδηρος συμμετέχει στο σχηματισμό ελεύθερων ριζών στον οργανισμό.
  • Ο συνδυασμός τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C όπως το πορτοκάλι & ο χυμός λεμόνι με τρόφιμα φυτικής προέλευσης πλούσια σε σίδηρο αυξάνει την απορρόφησή του σιδήρου από τα τρόφιμα αυτά.

Προβιοτικά & Πρεοβιοτικά

Τα προβιοτικά (π.χ Lactovacilli, Bifidobacteria) είναι ζωντανοί μη παθογόνοι μικροοργανισμοί οι οποίοι όταν καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες συμβάλλουν στην ισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδας. Τα πρεβιοτικά (π.χ. ινουλίνη, φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες, γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες) είναι άπεπτα συστατικά της τροφής που συντελούν στην ανάπτυξη των προβιοτικών και άλλων ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου και μέσω αυτών δρουν ευεργετικά για τον οργανισμό.Μαζί τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά συντελούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου και την καλύτερη απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών συστατικών (ασβέστιο, μαγνήσιο).

Η κατανάλωση προβιοτικών έχει επιπλέον ως αποτέλεσμα την παραγωγή βιταμινών, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος (προστασία από παθογόνους μικροοργανισμούς, προστασία από αλλεργίες, εξουδετέρωση ελευθέρων ριζών / πρόληψη καρκίνου), καθώς και την ανακούφιση των συμπτωμάτων σε άτομα με δυσανοχή λακτόζης. Η κατανάλωση πρεβιοτικών επιπλέον συντελεί στη μείωση της χοληστερόλης.

“Φυσικά λειτουργικά τρόφιμα”: κεφίρ για τα προβιοτικά, φρούτα, λαχανικά και δημητριακά για τα πρεβιοτικά

“Εμπλουτισμένα λειτουργικά τρόφιμα”: γαλακτοκομικά προϊόντα και ροφήματα γιαουρτιού με προβιοτικά και πρεβιοτικά καθώς και μαργαρίνες με πρεβιοτικά.

Φλαβονοειδή

Αποτελούν τμήμα των αμυντικών μηχανισμών των φυτών. Στον ανθρώπινο οργανισμό έχουν αντιοξειδωτική δράση, μειώνουν τον κίνδυνο δημιουργίας θρόμβου, δρουν σαν αντιπηκτικά και έχουν αντιφλεγμονώδεις και αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης νοσημάτων του καρδιαγγειακού συστήματος.

“Φυσικά λειτουργικά τρόφιμα”: σταφύλια, εσπεριδοειδή, μήλα, μούρα, μπρόκολο, κρεμμύδι, σόγια, τσάι, καφές, κόκκινο κρασί, κακάο, μαύρη σοκολάτα. Τα φλαβονειδή βρίσκονται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στη φλούδα των φυτών.

“Εμπλουτισμένα λειτουργικά τρόφιμα”:

Συμβουλή

Το κόκκινο κρασί είναι καλή πηγή φλαβονοειδών, όμως προσοχή στην ποσότητα: μέχρι ένα ποτηράκι την ημέρα για τις γυναίκες και μέχρι δύο για τους άντρες.

Φυτικές στερόλες – στανόλες

Αποτελούν βασικά συστατικά των φυτικών κυττάρων και η χημική δομή τους μοιάζει με αυτή της χοληστερόλης. Μειώνουν την απορρόφηση της χοληστερόλης στο έντερο και συνεπώς τα επίπεδά της στο αίμα, παρέχοντας προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

“Φυσικά τρόφιμα”: φρούτα (μήλο, μπανάνα, κεράσια, σύκο, πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ), λαχανικά (ντομάτα, αγκινάρα), όσπρια, ξηροί καρποί (φιστίκια, κάσιους, ηλιόσπορος), αβοκάντο και σόγια.

“Εμπλουτισμένα λειτουργικά τρόφιμα”: μαργαρίνες, γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, ρόφημα γιαουρτιού) και δημητριακά.

Συμβουλή

Η συγκέντρωση των φυτικών στερολών στα φυσικά τρόφιμα είναι πολύ μικρή, κάνοντας δύσκολη την πρόσληψη των συνιστώμενων ποσοτήτων (2-2,5 γραμμάρια) μόνο από αυτά. Kατανάλωση στερολών ή στανολών μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη δεν οδηγεί σε περαιτέρω αύξηση της επίδρασής τους. Η ευεργετική επίδρασή τους περιορίζεται μόνο κατά τη χρονική περίοδο της κατανάλωσής τους.

Φυτοοιστρογόνα

Είναι φυτικές ενώσεις με βιολογική δράση παρόμοια με αυτή των οιστρογόνων. Τα κυριότερα φυτοοιστρογόνα είναι οι ισοφλαβόνες, οι φλαβόνες, οι στιλβόνες και οι λιγνάνες. Υπάρχουν ενδείξεις ότι βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης (π.χ. εξάψεις), ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, καρκίνου των ωοθηκών, καρδιαγγειακών νοσημάτων και οστεοπόρωσης και βοηθούν στη ρύθμιση του διαβήτη. Ωστόσο η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει σε κάποιο σαφές συμπέρασμα ή οδηγία για την κατανάλωσή τους.

“Φυσικά τρόφιμα”: σόγια, όσπρια, φρούτα και λαχανικά (καρότο, σπανάκι, μπρόκολο), σησάμι

“Εμπλουτισμένα λειτουργικά τρόφιμα”:  

Συμβουλή

Η κατανάλωση προϊόντων πλούσιων σε λιγνάνες, όπως τα προϊόντα σησαμίου (ταχίνι, παστέλι) βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Αφήστε μια απάντηση